Kuulumisia Viini-Inssit -kerhon tapaamisesta

4.11.2022

Kuopion Insinöörien viinikerho Viini-inssit aloitti jälleen viinipruuvit eli viinien maistelun koronatauon jälkeen syyskuussa 2022. Lokakuun pruuvissa maisteltiin ’Puheenjohtajan valinta’ -teemalla puheenjohtajamme Johanna Kinnusen valitsemia valkoviinejä, jotka kaikki oli valmistettu Riesling -rypäleestä.

 Maisteltavina olivat:

  • Blitz Riesling 2020, Saksa, Mosel, hinta 10,69
  • Moselland Ars Vitis Riesling 2021, Saksa, Mosel, hinta 9,99
  • Corvers Kauter R3 Riesling Reserve 2021, Saksa, Mosel, hinta 14,98
  • Jean Biecher Riesling reserve Organic 2021, Ranska, Alsace, hinta 13,49
  • Passi Reali Riesling 2021, Italia, Lombardia, hinta 13,48

Maistelun tueksi ja myös vertailtavaksi oli hankittu juustoja: Vuohen Gouda, Brie Cremiere, Kuusamon Emmental sinileima, Entremont Gruyere.

Arviointien pisteet jakautuivat seuraavasti (pisteet/hajonta), sekä juustojen sopivuus viinille:

  • Blitz Riesling 2020                                                         10,6/1,5            Emmental
  • Moselland Ars Vitis Riesling 2021                              10,4/1,1            Kaikki juustot
  • Corvers Kauter R3 Riesling Reserve 2021                 12,6/1,9            Gouda
  • Jean Biecher Riesling reserve Organic 2021            11,6/1,9            Gouda
  • Passi Reali Riesling 2021, Italia, Lombardia             11,0/1,9            Gruyere

Juustojen sopivuuden arviointi ei ole kaikkien arviointien keskiarvo, vaan pelkästään kirjoittajan oma mielipide.

Koska kaikki viinit olivat samasta rypäleestä valmistettuja, ei luonnollisesti kovin suuria eroja viinien ominaisuuksista löytynyt.

Ars Vitis: puolimakea, hapokas, sitrushilloinen, ananaksinen, viheromenainen, sokeripitoisuutensa vuoksi, 40 g/l, on sopiva seurusteluviiniksi, mutta sopii hyvin myös maustettuihin kala- ja äyriäisruokiin.

Blitz Riesling: puolikuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, viheromenainen, hunajameloninen, edellistä vähän kuivempana, sokeria 16 g/l, sopii myös seurusteluun ja voimakkaammin maustetun aasialaisen ruoan kanssa.

Corvers Kauter: kuiva, hapokas, viheromenainen, sitruksinen, päärynäinen, sokeria 8 g/l, sopii punalihaiselle kaloille ja äyriäisille.

Passi Reali: kuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen, meloninen, sokeria 4 g/l, käy kevyemmille kala- ja äyriäisaterioille.

Jean Biecher: kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, persikkainen,  sokeria 2 g/l, tykkää myös kevyemmistä kala- ja äyriäisaterioista ja kesäisistä salaateista.

Kuopion Insinöörien viinikerho Viini-inssit aloitti toimintansa 6.5.1999 Tero Ojasen johdolla. Olemme kokoontuneet kerran kuukaudessa syyskuusta toukokuuhun.

Korona aiheutti parin vuoden katkoksen kokoontumisiin, mutta syyskuusta 2022 olemme kokoontuneet jälleen Kuopion Insinöörien toimistolla Mäkikatu 6 A Kuopio.

Kaikki viinien maistelusta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Jos haluat tulla mukaan, sinun ei tarvitse olla viinien asiantuntija, emme mekään ole. Kiinnostus viineihin riittää.

Mikäli haluat osallistua, ilmoittaudu Kuopion Insinöörien tapahtumakalenterin kautta, toimistotilaan ei mahdu kovin suurta joukkoa.